So nice to meet you…

dsc_9230.jpg

Pravijo do živalski portreti najlepši, če so portretiranci slikani na nivoju oči. Njihovih seveda. Enako naj bi veljalo za klasične portrete ljudi. Le v kakšno pozo se mora potlej postaviti priložnostni fotograf, če se loti slikanja žepnega cucka kot je naša Kožuharica Cufa? Ker se nam fučka za Sašo Lendero, gremo na kolena. A kaj, ko mala smrdljivka ne sodeluje. Očitno ne mara paparacov in mi vztrajno nastavlja rit. Tara med tem potrpežljivo čaka na Žogo.

dsc_9212.jpg

dsc_9214.jpgdsc_9232.jpgdsc_9218.jpgdsc_9220.jpg

Takšnene fotosešne si privoščim enkrat na mesec ali dva, ko mi je rahlo dolgčas, ali pa je na delovnem razporedu kaj nujnega, česar se nikakor ne morem lotiti. Recimo danes. Kožuharici pa zavzeto harata po vrtu. Cufa dela kažin in rije kot krt, Tara čaka na Žogo. Vedno. Nepremično. S izrazom na obrazu, ki priča o brezmejni koncentraciji na objekt poželenja. Kaj si mislijo sosedovi upokojenci, ki med lopatkanjem po gredicah slišijo moje monologe in občasno kletvico, ker Cucki ne sodelujeta, se (včasih) celo bojim pomisliti.

 

dsc_9215.jpg

Eniuej. Cufa je 16. avgusta praznovala svoj prvi rojstni dan. Patetično, vem. Kakorkoli, pes je odrasel. In še vedno ni prave farbe. Pravijo sicer, da se barva kožuha spreminja do drugega leta. In ušesa še vedno ne stojijo pokonci kot bi morala. So prevelika. Po vzrejnostnih reglcih ima dve kili viška, čeprav še vedno tipam vsa rebra in hrbtenico. Pes je torej v vseh designerskih in oblikovnih pogledih sfaljen do konca. V resnici se nihče ne sekira, ker so klapava ušeska popolnoma kjut, ker je večino časa tako ali tako postrižena na hojladri, ker je tako bolj higienično in priročno, in ker je značaj pravi. Ker se pred spanjem pride pockrljat, nato pa odtaca v svoj foteljček ob postelji, ker točno ob pol devetih zvečer sedi pred shrambo kjer je spravljena hrana Kožuharic in ne pusti da bi pozabila nanjo, ker je ravno prav pobalinska in stikljiva, da se zna celo zabavati sama (Tara pač samo spi, če ji je dolgčas), ker njen obred extatičnega pozdravljanja traja vsaj 5 minut (Tara prečekira, če si pravi, pomaha z repom in leti po Žogo), ker je kljub kratkim nožicam v gozdu nikoli ni treba čakati, ker je dinamična in čisto nič salonska Kožuharica, ker je kljub temu lepo civilizirana in se ne dere več kot je treba, hkrati pa poskrbi, da se v okolico hiše ne bo priklatil nihče neopažen (s Taro v tandemu sta vrhunski alarmni sistem), ker ni histerična in je zelo priljudna, ker je tako prekleto srčkana, da na cesti ljudje za njo spuščajo čudne piskajoče zvoke, ker se ji po frizuri vedno vidi kdaj je spala, in ker je Kožuhasti Klovn de Luxe brez primere. Cufa je namreč prepričana, da je velik pes. No, dostojno velik pes, tako kot Tara. Temu primerno dostojno se tudi obnaša. Navdušenja nad malimi navitimi histeričnimi peseki svojih gabaritov ne izraža, je pa zato toliko bolj navdušena nad prinašalci in labradorci. Očitno so pač kul. Tako kot Tara ne mara (pre)glasnih ljudi, vreščečih pamžov in ropota njihovih igrač.

dsc_9249.jpgdsc_9254.jpgdsc_9248.jpg

Kljub temu, da psi pač terjajo kar dobršen del prostega časa in pozornosti ter je na njih treba računati na petek in svetek, zgodaj zjutraj, čez dan in pozno zvečer, v soncu, dežju ali mrazu, so določen finančni strošek in rabijo vsaj v prvem letu življenja ogromno potrpljenja in požrejo marsikateri živec, mi nikakor ni žal, da delimo svoj čas z našima dvema. Bockanje s psi, pa če prav na »mus«, ko sem izmučena do konca, je vrhunska sprostitev. Obvezna.

 

In če se komu zdi moja obsesija s psi pretirana, lahko povem le, da sem zanjo hvaležna. Tako kot za obe Kožuharici – prva je bila namenjena na uspavanje ali vsaj azil, ker takratna (presneto zmedena) lastnica ni vedela kaj bi z njo, drugi, kot zadnji v leglu (preprodajalca, ki so ga pred kratkim vlekli po medijih) čisto izven normativov, pa se je pisalo bog ve kaj. Tako pa sm vse tri lahko samo zadovoljne, da smo se srečali.

Very nice to meet you. 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s