Odkrijejo okoli 20 odstotkov ukradenih vozil

na dan

Samo v Sloveniji letno ukradejo več kot tisoč motornih vozil, od tega jih najdejo okoli 20 odstotkov. Na policiji predvidevajo, da bodo v letošnjem letu slovenskim lastnikom zasegli še več tisoč vozil, ki jih bodo odkrili s pomočjo upoštevanja schengenskega pravnega reda. Proti kraji pa lahko največ storijo lastniki sami, so povedali na celjskem sejmišču, kjer še vedno potekajo štirje vsebinsko povezani moto sejmi.

Od kar Slovenija spuštuje schengenski pravni red, preverjajo vozila ob vsaki registraciji ali policijskem postopku, zato bo večina lastnikov ob poskusu prepisa lastništva vozila opozorjena na dejstvo, da je vozilo ukradeno. »Težava je z vozili, ki so jih pred tem že kupili in registrirali v Sloveniji. V nekaj mesecih smo odkrili 370 takih vozil,« je na današnjem predavanju o preprečevanju kraje motornih vozil na celjskem sejmišču dejal višji kriminalistični inšpektor iz uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU) Dejan Garbajs. Ali to pomeni, da bo več tisoč slovenskih »lastnikov« ostalo brez vozil? »Od posameznega primera je odvisno, kakšen bo nadaljni postopek in komu bo vozilo vrnjeno, saj imajo ta vozila v tujini tudi lastnika, oškodovanca. Za takšno ugotavljanje ima pooblastila pravosodni organ,« je še povedal inšpektor. Poudaril je, da večina lastnikov pri nakupu avtomobila ni pazljiva in svetoval uporabo njihove spletne strani, kjer je mogoče po številki šasije informativno preveriti, ali je vozilo ukradeno.

Inšpektorji opažajo, da tatovi pri nas ne kradejo vozil, ki imajo poleg serijskega vgrajeno še kakšno dodatno varovanje. »Storilci so se prilagodili in naredili elektronske pripomočke za krajo vozil s serijsko vgrajenim varovanjem motorja. Katera koli dodatna zaščita v vozilih, ki ni serijska, storilca zbega. Skušal bo vozilo odpeljati na standardni način in če mu ne bo uspelo, bo šel. Volanske kljuke, ključavnice za menjalnik, dodatno stikalo ali dodatno vgrajen alarmni sistem so možnosti, ki jih lastniki pri nas zelo malo izkoriščajo,« je še dejal Garbajs.

Od leta 2000 naprej je število ukradenih vozil v Sloveniji konstantno naraščalo, lani pa so zaznali upad iskanih vozil. Kot največje mesto je najbolj ogrožena Ljubljana, sledi ji Maribor. Ostala slovenska mesta so precej v ozadju. Daleč največ ukradenihh je vozil znamke Volkswagen, sledita znamki Renault in Bmw. »Pred časom so imeli lastniki golfov in passatov 4-odstotno možnost, da jim avto ukradejo, sedaj je nekoliko boljše. Audijev in Vw passatov letnik 2007 zaenkrat ne kradejo, saj jih brez originalnega ključa ne morejo odpeljati, golfe istega letnika pa lahko,« je pojasnil Garbajs in dodal, da letno na področju Evropske unije (EU) ukradejo okoli milijon vozil, Slovenija pa je glede ukradenih vozil na število prebivalcev praktično na zadnjem mestu med temi državami. Glavno težavo predstavlja kroženje takšnih vozil znotraj EU, sicer pa jih večinoma izvažajo v Rusijo po več poteh. »Za nas je najbolj zanimiva pot iz srednje Evrope preko Balkana v Azijo. Naša vozila so bila najdlje najdena v Južni Koreji, tudi v Tuniziji,« je še povedal inšpektor. Kot pravi, gre večinoma za vozila višjega cenovnega razreda. Ukradena vozila srednjega cenovnega razreda, ki ostanejo pri nas, nepridipravi razkosajo in dele uporabijo za popravila. (Vir: Celjski sejem)

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s