2wd in zmanjševanje emisij

Šefu na ljubo in meni v vajo (da ne zakrnim) nekaj meni všečnih moto novičk.

ktm-2wd
KTM 2WD hibrid

Yamahin poizkus uveljavitve motocikla z dvokolesnim pogonom se je pred leti kljub obetajočim rezultatom enduro dirk končal precej klavrno. Odkrito povedano ne vem zakaj točno, a zadevščina je zaspala za nekaj let. Novembra je svojo izpeljanko obelodanil avstrijski proizvjalec motociklov KTM. A KTM-ov protopitp motocikla z dvokolensim pogonom gre še korak dlje kot so šli pri Yamahi. KTM je namreč opremljen s hibridnim pogonom. Obe kolesi motocikla imata nameščen elektro motor – za nekaj dodatnega navora, ko bo ta najbolj potreben, pravijo pri KTM-u.  Zadevščina naj bi sicer bila deležna še nekaj razvoja in upgrejdov, predvsem pa manjšanja mase, saj naj bi bil prototip po besedah testnih voznikov »rahlo tažak« (kilaže seveda nihče ni razkril).

ktm-zero
KTM zero emision

2WD hibridni KTM pa ni edini as ki ga mojstri iz Mattighofna »skrivajo v rokavu«. Lotili so se izdelave Zero Emission  terenskega modela (na sumu jih imam, da ta poteka v sodelovanju z avstrijsko delavnico Electric Moto, ki ima na vesti model Blade)

Blade XT
Blade XT

O Nizozemskem podjetju E.V.A., ki izdeluje model zajetnega terensekga motocikla razreda KTMovega adventura z dizelskim agregatom, je bilo slišati nekaj besed pred letom ali dvema. Izdelali so model Track T800cdi z 800-kubičnim agregatom z intekulerjem (Khm…130 Nm pri 1800 vrtljajih na minuto). Ker delavnica že nekaj let izdeluje tudi sisteme za dvokolesni pogon motociklov, je bila izdelava 2WD motocikla precej logična poteza. Novi Track je opremljen z nastavljivim (em…beats me) hidravličnim prednjim pogonom in menjalnikom CVT (ta skrbi za nizko število vrtljajev agregata in zelo nizko porabo goriva – dobra 2 litra na prevoženih 100 km)

track-800
Track 800

Zanimivo.

Ducatijeva skrivna endura
Ducatijeva skrivna endura

…in ah seveda…Ducati s prihodnjim letom po vsej verjetnosti končuje s proizvodnjo svojega doslej nagršega modela  Multistrado (darn, meni je bila kljub temu všeč) in jo nadomešča z novim modelom 1098-kubične  endure.

Bo takšna Ducatijeva tekmica GSu?
Bo takšna Ducatijeva tekmica GSu?

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s