O neobstoječi preventivi, cestni varnosti, ograjah in žuganju na začetku sezone…

Mnja….pa smo spet tam. Na začetku sezone, ko so vsi našpičeni na trnih in nervozni…tisti sila modri pa zopet žugajomo s prstom in jamrajomo, da bo ta sezona spet krvava, če bo šlo tako naprej.

Ob vsem tem jamranju kako je prometna varnost v Sloveniji na psu ali nižje, pa me preseneti slaba, nikakva, kilava, neobstoječa informiranost jamravcev in žugavcev o preventivno orientiranih akcijah, dogodkih, člankih in vsem sploh…ti imajo zelo selektiven vid ali pa namerno ignorirajo vse kar ima oznako preventiva, varnost v prometu ipd, da so vedno in povsod  pripravljeni priseči pri..nečem pač, da se pri nas ne dogaja nič.

Tako se niso dogajale premontaže zaščitnih ograj. Pa Maksijeve delavnice, pa vsakoletne delavnice policistov (namenjene civilom), pa spretnostne vožnje, pa poplave člankov v specializiranih medijih, ki razumejo problematiko in niso zgolj pljuvanje po motoristih…

Vse to ne obstaja zato, da lahko ljudje obračajo ročice za plin do konca kolikor gre (no, vsaj njim se tako zdi) z vestjo, da je cestna varnost pri nas v ..nekje pač… in če se bodo ubili, se bodo zaradi države in ne zaradi vakuma v lobanji.

Well, dragi moji…res je. Prometna kultura avtomobilistov pri nas je v ..nekje zelo na temnem in vlažnem, a čisto brez slabe vesti se mi bo tulelel zapisalo, da popolnoma enako velja za motorističen bonton in kulturo vožnje.

Če se boste konkretno razmazali na cesti, je po dosedanjih statističnih podatkih kar 90 odstotkov možnosti, da boste za to krivi sami. Za ostalih 10 mi je žal v naprej in si žalim, da bi lahko kaj naredila, da bi jim bila sreča bolj naklonjena in ne bi srečali tistega kretena v šleparju. .

Advertisements

7 komentarjev Dodaj komentar

 1. Einherjar pravi:

  Darwin bo pobral svoj davek…
  Nekdo se bo razlimal po svoji ali tuji krivdi, karavana pa gre naprej (ali kako ze gre slovenski pregovor)

 2. j pravi:

  ce se zavarovalnice ze tako trudijo za cetno varnost in CIMMANJ nesrec, zakaj ne sponzorirajo kaksega tecaja varne voznje?

  ali pa ideja, da bi VSE voznike vsakih 5-7 let evaluirali instruktorji….2-3 dni po 3 ure.
  da malo osvezijo znanje in da jim nekdo, ki je ‘”certificiran” lahko J***** M****, ker je naredil napako.

  tipicen izgovor je ponavadi “Jaz vozim ze , kaj bos ti meni govoril!”

 3. j pravi:

  (damn HTML tags)

  “Jaz vozim ze XX let, kaj bos ti meni govoril!”

 4. sloconductor pravi:

  Misel, da bi po določenem času zopet sedli za volan z inštruktorjem ob sebi je zelo dobra. Vprašanje pa je, če bi se ljudje odzvali na kaj takega. Vsaj srednja generacija, recimo.

  Če me spomin ne vara so nekje, ne tako dolgo nazaj, organizirali nekakšne schnellkurs za starejše voznike (predvsem zaradi novega trenda – krožišč) in bojda je bil odziv odličen.
  Nekateri se kot kaže zavedajo, da je kljub izkušnjam še vedno potrebna vaja in učenje…

 5. Schnuy pravi:

  Na srečo.
  A ti slednji so pogosto vse preveč tiho. pa tudi kolikor vem, za osvežitev znanja v avtošoli ni treba posebej organizirat kursa za izkušene voznike, ampak prosto greš v avtošolo in zahtevaš par ur vožnje z inštruktorjem in konec.

  Se mi pa dozdeva (kar vem), da je povprečna razlika med posredovanim znanjem kategorije A (iz rok avtošole) in kategorije B – khm..ogromna? Uporaba motorja in uporaba avtomobila se lahko zelo razlikujeta in prvi je lahko neskončno bolj zahteven za varno uporabo…

  j- jup, egzekli 🙂 in jaz vozim že od 14 leta, ne ti meni govort.

 6. j pravi:

  gres v avtosolo in on si kar vzame cas zate in te zastonj pouci ?
  don’t think so…

  vozniki bi zakonsko MORALI iti tja in instruktorji bi bili placani za tiste ure.
  [zavarovalnice press]

 7. Schnuy pravi:

  J – greš v avtošolo in plačaš ure, tako kot vsi ostali. konec koncev gre za tvojo(mojo) varnost…

  hipotetično.
  Realnost je malo drugačne in vsi raje kupimo nov tulifon kot ure v avtošoli – govorim za avto. Motor in avtošola sta bolj jajca.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s